Prof.Nitecki S

חידושים ברפואה

פרופסור סמי ניטצקי

מומחה למחלות כלי דם

ודליות ורידים

לתיאום תור התקשרו

שיטות טיפול

צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם

חידושים ברפואה

פרופ' סמי ניטצקי חידושים ברפואה

 

רפי קרסו : במהלך הפרסומות הצטרפו אלי פרופ" סמי ניטצקי, וד"ר ליאור שושן גוטמן, שלום לכם. מצב של זיהום במעקף אחרי ניתוח, היא תופעה די שכיחה שעד לא מזמן היתה קשה לזיהוי, ועלולה היתה לסכן את בריאות המנותח. על שיטת איבחון חדשה לזיהוי הזיהומים ומניעת סיבוכים, נשמע מפרופ" סמי ניטצקי, שהוא מומחה לכירורגיה של כלי דם ומנהל היחידה לכירורגיה של כלי דם היקפיים במרכז הרפואי רמב"ם. בוא נתחיל, מה הם מעקפים?
פרופ" סמי ניטצקי, ביה"ח רמב"ם : מעקפים הם בעצם ניתוחים שבהם אנחנו כשמם כן הוא, עוקפים חלק של עורק חסום על מנת לשפר את אספקת הדם מעבר לחסימה. אם זו יד, אם זו רגל, ולפעמים עורקי הבטן.
רפי קרסו : כלומר כלי דם נסתם, אי אפשר לפתוח או לא כדאי לפתוח, לוקחים ועושים מעקף,
פרופ" סמי ניטצקי : מעקף.
רפי קרסו : ביי פס, מה שנקרא.
פרופ" סמי ניטצקי : אמת.
רפי קרסו : איזה סוגים של מעקפים הכי נפוצים?
פרופ" סמי ניטצקי : בעקרון יש לנו שני סוגי מעקפים, המעקף האוטולוגי, מעקף שאנחנו לוקחים מגוף האדם, ואנחנו משתמשים בד"כ בוריד הספון הארוך, הוריד של הרגל, ומעקפים סינתטיים שאנחנו משתמשים בסוגים של פלסטיק או דקרון מעובדים לפי הקוטר של העורק שאותו אנחנו אמורים לעקוף.
רפי קרסו : הנה וריד אחד, יש לך על השולחן מסוג של פלסטיק מסוג של חומר סינתטי, כן, שאתה צריך עורק באורך מסויים או ברוחב מסויים, אתה בוחר לך מתוך הגדלים המסויימים, מתוך האורכים המסויימים, מתאים אותו ותופר.
פרופ" סמי ניטצקי : כן.
רפי קרסו : והשני אתה צריך להוציא מהגוף מהרגל וריד, להתאים אותו ולהשתיל אותו.
פרופ" סמי ניטצקי : אמת.
רפי קרסו : מה ההבדל, מה היתרונות, מה החסרונות?
פרופ" סמי ניטצקי : היתרונות של מעקף מגוף האדם הוא שאנחנו משתמשים בחומר ביולוגי, לא חומר זר, הוא עמיד יותר לזיהומים,
רפי קרסו : ושל החולה עצמו.
פרופ" סמי ניטצקי : של החולה עצמו, והוא עמיד יותר לזיהומים, המעקף הסינתטי, אחד הוא חומר זר, הוא יותר רגיש לזיהומים, וכאשר יש עליו זיהום, אין דרך בשום טיפול אנטיביוטי בעצם לנקות במרכאות כפולות את הזיהום, וכמובן שמאחר שזה חומר זר ולא חומר של גופנו, הוא אינו מצופה באותה שכבת תאים שכבת האנדותל שמגינה בפני קרישי דם. ולכן מעקף שהוא איננו מעקף טבעי, מחזיק פחות זמן מעמד, כי הוא נסתם יותר מהר.
רפי קרסו : מה גורם לזיהומים?
פרופ" סמי ניטצקי : יש הרבה סיבות. ישנן סיבות אצל המטופל, למשל אם הוא מאיזה שהיא סיבה מקבל תרופות נגד נגד מערכת החיסונית בשל מחלה ממארת או דברים כאלה, יש סיבות שבאות מפצע שיש למטופל והפצע הזה איננו מתרפא, מאחר שהעורקים חסומים. אז בנוכחות פצע שהוא משמש כמקור חדירה לחיידקים, גם כאן יכול להיות זיהום. ישנם זיהומים שהם מביאים על החולה כתוצאה מצנרת חיצונית בין אם זה צינור הנשמה, בין אם זה עירוי שיכול להביא לזיהום, ובין אם זה מהצוות המנתח ציוד שלא היה לחלוטין סטירילי, יש אין סוף סיבות.
רפי קרסו : למה כשמדובר במעקף סינתטי, האנטיביוטיקה לא פועלת, או אי אפשר להגיע למקום, או מה קורה? למה היא לא יעילה? למה אי אפשר לטפל? מה שאני הבנתי מדבריך, שכשיש זיהום בעורק שהוא עורק מלאכותי, הדבר היחידי זה ניתוח נוסף לסלק אותו.
פרופ" סמי ניטצקי : הגוף שלנו יודע להתמודד עם מערכת זיהומית. הגוף שלנו בנוכחות של אנטיביוטיקה מתאימה יכול, שהיא יכולה לעזור לו להילחם ולנקות במרכאות כפולות את הרקמה הפגועה. ואם צריך אפשר לכרות אותה. או חלקים ממנה. המעקף הזר אין לו שום דרך לאנטיביוטיקה להגיע ממש אליו ולנקות אותו כמו שצריך. וההבדל הגדול הוא שלמעשה אותו חיידק אוכל, במרכאות כפולות,
רפי קרסו : מכרסם,
פרופ" סמי ניטצקי : מכרסם. תודה. את העורקים התקינים שלנו. ומה שקורה זה דימום מסכן חיים או מסכן גף.
רפי קרסו : אז בעבר רק היו מוציאים אותו. נכון? ומייד משתילים ומייד משתילים לאותו מקום עורק אחר?
פרופ" סמי ניטצקי : גם כאן יש כמה אפשרויות. אם ישנה אפשרות, אנחנו מעדיפים מעקף חדש להעביר לא במקום המזוהם, אלא אפילו בדרכים לא לגמרי אנטומיות,
רפי קרסו : כן,
פרופ" סמי ניטצקי : אם אין אפשרות,
רפי קרסו : כדי שמיטת הניתוח הרי היא מזוהמת מן הסתם.
פרופ" סמי ניטצקי : שלא יהיה זיהום במעקף החדש.
רפי קרסו : מה הם הסימנים של זיהום במעקף?
פרופ" סמי ניטצקי : זיהום במעקף יכול להיות מאוד מאוד סוער מבחינת ההסתמנות שלו, אבל הרבה פעמים הוא מאוד מאוד קלוש. יכול להיות חום לחולה, כן. יכול להיות קצת אודם אם יש פצע במקום ומעט רגישות ובבדיקות המעבדה ספירה לבנה, או מרכיבים אחרים דלקתיים מוגברים, אבל לעיתים זה יכול להיות זיהומים חוזרים שהחולה מתאשפז, או משתחרר לסירוגין עד שמבוצעת האבחנה.
רפי קרסו : איך אנחנו היום בטכנולוגיה החדשה, בוא ספר לנו איך היום אנחנו יכולים לבדוק אם מעקף מזוהם או לא מזוהם?
פרופ" סמי ניטצקי : ראשית, יש סימנים לזיהום של מעקף שבעבר היינו מבצעים בדיקת סי.טי. כדי לראות מבחינה אנטומית מבחינת המיקום איפה הזיהום נמצא, ולנסות לנחש מבחינת הקירבה אם זה כן תופש את המעקף או לא. ישנה בדיקה אחרת שהיא בדיקת מיפוי כזה או אחר, או פט, שהיא יותר בדיקה פיזיולוגית שמראה על חילוף החומרים באותו איזור. הבדיקה האנטומית חסרה את החלק הפיזיולוגי של האם באמת יש תהליך זיהומי במקום שאנחנו מבקשים לדעת כן או לא, הבדיקה הפיזיולוגית חסרה את המרכיבים האנטומיים. הבדיקה החדשה,
רפי קרסו : בדיקה אחת בודקת את התפקוד. בדיקה אחרת בודקת את המבנה, את האנטומיה,
פרופ" סמי ניטצקי : נכון.
רפי קרסו : הבדיקה החדשה,
פרופ" סמי ניטצקי : משלבת את שניהם על אותו שולחן, זה מה שאנחנו קוראים פיוז"ן של שתי בדיקות על אותו שולחן, באותה בדיקה מבצעים בדיקה שאנחנו קוראים לה פט סי.טי. שבו הפט הוא החלק התפקודי, והסי.טי. הוא החלק האנטומי, ולמעשה מקבלים תמונה משולבת שמראה האם יש תהליך זיהומי כן או לא, ואת מיקומו המדוייק מבחינה אנטומית. לזה אנחנו בעצם מזריקים לחולה גלוקוז.
רפי קרסו : גלוקוז רגיל, או …
פרופ" סמי ניטצקי : גלוקוז מסומן רדיו אקטיבי, ו-90 דקות אחרי ההזרקה, אנחנו מתחילים בסריקה, הבדיקה הזו היא בדיקה יעילה מאוד ומוכרת בעולם לזיהוי תהליכים סרטניים וזיהוי גרורות, מתוך הידיעה שאיזורים שיש להם פעילות מטבולית יותר עניפה צורכים יותר גלוקוז ולכן הוא ילך לשם.
רפי קרסו : כלומר, אני יעצור אותך רגע, תכף תמשיך, כשיש סרטן, הסרטן התאים מתחדשים, ותאים צומחים, ואז הם צריכים יותר אנרגיה. ואז הם לוקחים את הסוכר, לוקחים את הסוכר המסומן, ואנחנו יכולים בחלק שאנחנו מגלים את החומר הרדיו אקטיבי, לראות, פה יש לי יותר סוכר מסומן, פה יש יותר פעילות מטבולית. ובחלק החיידקי?
פרופ" סמי ניטצקי : גם חלק חיידקי, חלק של תהליך זיהומי, קולט ודורש יותר יותר סוכר. ולכן השילוב הזה של הבדיקה, יחד עם השימוש בגלוקוז מסומן, מביא לנו בבדיקה מן צבע בוהק שאנחנו יכולים לראות אותו ולכן לזהות את המקום ה,
רפי קרסו : כלומר, גם החיידקים עצמם צורכים סוכר, ולכן זה מסמן את זה.
פרופ" סמי ניטצקי : נכון.
רפי קרסו : ויש לנו פה, מה אנחנו רואים פה? בוא תראה,
פרופ" סמי ניטצקי : מה שאנחנו רואים כאן, זה חולה שעבר ניתוח מעקפים למעשה בצוואר, אנחנו רואים בפנל השמאלי העליון, חלק מהמעקף שלו, שהוא החלק הרוחבי באיזור,
רפי קרסו : לא רואים פה, תקום כי רואים את כל המסך, המסך …
פרופ" סמי ניטצקי : בחלק הרוחבי אנחנו רואים קטע מהמעקף,
רפי קרסו : כן,
פרופ" סמי ניטצקי : וכאשר זה החלק של הסי.טי. מצד ימין אנחנו רואים את החלק של הפט, והשילוב ביניהם מופיע בפנל למטה, וכל הצבע הצהוב הבוהק, זה המקום שאליו נקלט הזיהום, או הגלוקוז המסומן, וממש בתוך המעקף, אנחנו רואים גם מצד ימין וגם מצד שמאל. בתמונה הזו אנחנו רואים למעשה מעקף ברגל,
רפי קרסו : רק נגיד שהשחור הזה מופיע בתוך, אם אפשר לשים לב, בתוך הרגל, כן,
פרופ" סמי ניטצקי : כן, המעקף הוא בתוך הרגל, אנחנו רואים, והוא נצבע בחלק שהוא מעט מתחת לאיזור המפסעה. כ-5 ס"מ מתחת לאיזור המפסעה, ורואים אותו בכל שלושת הפנלים, זה החלק,
רפי קרסו : זה גם יכול להיות במיפוי רגיל,
פרופ" סמי ניטצקי : נכון,
רפי קרסו : נכון, זה מיפוי, כן, או.קיי.
פרופ" סמי ניטצקי : ומה שאנחנו רואים כאן, זה דבר מאוד מעניין, זה חולה שעבר שני ניתוחי מעקפים, ויש ברגלו כרגע שני מעקפים, וכאן לא רק שהבדיקה זיהתה את המעקף המזוהם, אלא מבין שניהם הראתה לנו, והם מאוד קרובים, איזה הוא המזוהם ואיזה לא, הפנל האמצעי, החץ הירוק מסמן לעומת המעקף התקין לא מזוהם, ואדום לעומת המזוהם, ואת זה אנחנו רואים בפנל הימני ביותר, שהוא נצבע באדום בוהק.
רפי קרסו : וזה דבר שלא היינו יכולים אף פעם רק במיפוי רגיל לגלות.
פרופ" סמי ניטצקי : לגלות.
רפי קרסו : הבדיקה הזאת היא בדיקה שנמצאת בסל של השירותים? כלומר או שצריך להתחנן להתרפס להפוך שולחנות כדי לקבל אותה?
פרופ" סמי ניטצקי : צריך להתחנן להתרפס ולהפוך שולחנות, היא נמצאת חלקית בסל עבור סרטן, עבור המקרים האלה, כאשר החולה מאושפז, אנחנו מצליחים לקבל את זה, מאחר שאנחנו גם במסגרת המחקרית שאנחנו משתמשים בבדיקה, אנחנו יכולים לבצע את הבדיקות האלה. החשיבות העיקרית בזיהוי של המעקף היא שהדרך היחידה האמיתית לזהות האם יש זיהום או לא, זה בעצם לקבל רקמה, תרבית רקמה. כדי לקבל תרבית רקמה צריך להיכנס לשם. אם המעקף לא היה מזוהם, הכניסה יכולה לזהם אותו. אם המעקף היה מזוהם, בעצם חסכת את הפעולה.
רפי קרסו : והצלת אולי את ה,
פרופ" סמי ניטצקי : רגל, או חיים. כי במעל 50 אחוז מהאנשים שיש להם מעקף מזוהם, הוא פורץ, ולפי המיקום הוא עלול לגרום לדימום מסכן חיים, או לאובדן הרגל.
רפי קרסו : תודה רבה, תודה לפרופ" סמי ניטצקי !

פרופ' סמי נטצקי
פרופ' סמי נטצקי